09
mrt

Corona Richtlijnen voor medewerkers

Veel gestelde vragen rond corona (FAQ)

 

Ik voel me ziek maar ik ben niet in China geweest of in contact geweest met iemand die ziek is en recent in een risicogebied ( Noord-Italië, regio Lazio en Sicilië, Zwitserland, Oostenrijk, de Franse Alpen, Kroatië, Spanje en Spaanse eilanden, China, Japan, Thailand, Zuid-Korea, Cambodja, Iran) was.

Wat moet ik doen?

Net zoals bij een andere ziekte contacteer je je eerste gezin en de regioverantwoordelijke en verwittigt hen van je afwezigheid. Vervolgens contacteer je je huisarts om een afspraak te maken. Je houdt je regioverantwoordelijke op de hoogte!

Ik ben op reis geweest in een risicogebied. ( Noord-Italië, regio Lazio en Sicilië, Zwitserland, Oostenrijk, de Franse Alpen, Kroatië, Spanje en Spaanse eilanden, China, Japan, Thailand, Zuid-Korea, Cambodja, Iran) Maar ik voel me niet ziek.

Wanneer je op reis bent geweest in één van deze regio’s of je gaat één van de volgende weken op reis in deze regio’s, dan contacteer je je regioverantwoordelijke. Indien het mogelijk is stel je best voor je eigen gezondheid, die van je naasten, en die van je cliënten de reis uit. Lukt dit niet, en ben je toch geweest, dan contacteer je je regioverantwoordelijke. Zij zal samen met jou bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Moet ik een mondmasker dragen? Ben ik dan beter beschermd?

Het mondmasker is bedoeld om zorgverleners die patiënten verzorgen met corona te beschermen. Het heeft geen nut om een masker te dragen wanneer er geen besmetting is vastgesteld!

Wat als ik niet mag komen van een cliënt.

Contacteer onmiddellijk je regioverantwoordelijke, zij zal samen met jou zoeken naar een oplossing. De reactie van de cliënt is waarschijnlijk een paniekreactie, uit angst. Jij, als verzorgende, poetshulp, huishoudhulp, hebt hier een belangrijke rol. Spreek met je cliënt over de voorzorgsmaatregelen die nodig zijn en zorg dat je zelf rustig blijft. Stel je cliënt gerust. Vertel over de voorzorgsmaatregelen die je neemt!

Wat een cliënt bezoek wil ontvangen van iemand die in een risicogebied is geweest?

Praat hierover met de cliënt. Vertel hem/haar waarom het beter is het bezoek uit te stellen met 14 dagen. Toon begrip voor het verdriet van deze persoon, mogelijks werd er uit gekeken naar het bezoek. Maar leg uit dat voor zijn/haar eigen veiligheid maar die van anderen zorgbehoevenden het beter is het bezoek uit te stellen.

Ik ben in contact geweest met iemand die op reis was in een risicogebied. ( Noord-Italië, regio Lazio en Sicilië, Zwitserland, Oostenrijk, de Franse Alpen, Kroatië, Spanje en Spaanse eilanden, China, Japan, Thailand, Zuid-Korea, Cambodja, Iran) Maar ik voel me niet ziek.

Dan blijf je aan het werk. Zolang je geen griepsymptomen hebt, ga je gewoon werken. Respecteer wel de regels die werden vooropgesteld:

  • Was regelmatig uw handen met zeep
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoek bij de hand? Nies of hoest in de binnenkant van je elleboog
  • Bij symptomen van griep en luchtwegeninfecties contacteert u uw arts.
  • Schud geen handen bij begroetingen
  • Geen kussen geven bij begroetingen
  • Stel bezoek door of bezoeken aan personen die in risicogebieden(Italië, China, Iran, Thailand, Zuid-Korea of een ander land uit het Midden of Verre Oosten) zijn geweest 14 dagen uit.
  • Gebruik je handschoenen en alcoholgel. Indien deze op is, contacteer je je regio-verantwoordelijke!

 

Een cliënt van mij heeft een besmetting, mag ik dan nog gaan?

Indien u zelf of iemand van uw naasten geen klachten heeft ivm hart, longen, luchtwegen, dan kan u de cliënt nog gaan verzorgen mits het nemen van strikte veiligheidsregels en speciale kledij. Contacteer in die gevallen onmiddellijk je regioverantwoordelijke. Zij zal samen met de preventie-adviseur bepalen wat dient te gebeuren.